Jakožto spotřebitelé si nejspíš všichni přejeme nakupovat kvalitní zboží. Z toho důvodu jezdíme nakupovat do Německa nebo si pročítáme desítky recenzí před tím, než si vybereme nějaký dražší spotřebič či auto. Když ale dojde na běžné nákupy, necháváme se často zlákat spíše výhodnou cenou než opravdovou kvalitou. Na co bychom si měli v obchodech dávat největší pozor?
Masné výrobky – nenápadné chemické koktejly?
Jak si asi mnozí z nás pamatují, ať už přímo z vlastního života nebo z filmů, maso bývalo nedostatkovou potravinou. Když se podíváte do obchodů dnes, je jasné, že této době už odzvonilo. Stále v nás ale dřímá tendence dělat obrovské zásoby, zejména když vstoupí na scénu akční letáky. Co však zákazníci nevědí, je to, že ve spoustě běžných velkochovů, odkud většina masa pochází, se zvířatům podávají velké dávky antibiotik. Možná si myslíte, že se takto předchází vzniku různých onemocnění, nicméně právě v tomto případě hraje mnohdy hlavní roli právě cena.
Už v padesátých letech se totiž zjistilo, že prasata na antibiotikách potřebují v průměru o 10 – 15 % méně krmiva, aby dosáhly stejné váhy jako ta, kterým se tato farmaceutika nepodávají. Samotné krmivo tvoří zhruba 70 % nákladů na chov dobytka, což vysvětluje, jak si mohou výrobci dovolit maso prodávat za tak nízké ceny. Zbytky léků a levného, nekvalitního krmiva se dostávají do svalů zvířat stejně tak jako u lidí a na naše zdraví mohou mít někdy až fatální dopad. Není to sice případ každého chovu, určitě to ale svědčí o tom, že bychom si měli dávat pozor na to, z čeho daný “kus masa” vlastně vyrostl, a za kvalitní zboží si raději připlatit.
Ovoce a zelenina – pozor na pesticidy!
Když v obchodě vstupujeme do sekce s ovocem a zeleninou, často nás popadne obrovská motivace udělat něco dobrého pro svoje zdraví, a tak do košíku naházíme všechno, u čeho se blýská nálepka “zlevněno”. Většinou nás ani nenapadne přemýšlet nad tím, co pěstitelé musejí udělat pro to, aby jejich úroda, a tím pádem i výnos, byla co největší. Pro ně je to však prosté, úrodu zajistí hnojivem a proti chorobám a škůdcům se brání chemickými postřiky a pesticidy.
Syntetická hnojiva už z plodů bohužel nedostanete, s pesticidy by vám však mohl pomoci obyčejný ocet! Stačí, když smícháte jeden díl octa se třemi díly vody a poté v něm ovoce a zeleninu máčíte minimálně 15 minut. Další alternativou by mohl být také nákup ovoce a zeleniny v biokvalitě – najdete například ve stálé nabídce Lidlu. I tu byste však měli pro jistotu máčet v octu, abyste se zbavili plísní a mikroorganismů, které by se na jejich povrchu mohly nacházet.
Cílem tohoto článku samozřejmě není to, abychom vás odlákali od nákupů zlevněného zboží – to bychom byli sami proti sobě. Spíše se snažíme poukázat na to, že za každým výrobkem se ukrývá určitý proces jeho výroby. Na těch balených vám jej přiblíží jeho složení, nicméně u těch ostatních je jediným vodítkem jeho cena. A jestliže chcete nakupovat kvalitní zboží, tak si za určité produkty zkrátka budete muset připlatit.